LATIJNSE SPREEKWOORDEN  (17)

"Concordia civium murus urbium."
Harmonie onder haar bewoners is de dikste muur van elke stad.

Latijnse spreekwoorden Latijn is een Italische taal oorspronkelijk van de Latijnen, een volk dat vanaf het eerste millennium voor Christus in de streek Latium (het huidige Lazio, Italië) woonden. Het was de stad Rome die na 500 V.C. in dit gebied haar politieke en militaire invloed vergrootte en zo haar taal buiten de stadsgrenzen verspreidde. Rome werd de hoofdstad van het Romeinse Rijk, dat bleef groeien tot het in de tweede eeuw na Christus haar grootste omvang bereikte. Het Latijn werd de voertaal in het westelijke deel van dit rijk (terwijl Grieks dat in het oostelijke deel was en bleef).

In (grote delen van) de wetenschap werd ook na de val van het Romeinse rijk het Latijn nog gebruikt, tot de achttiende eeuw. In de huidige tijd komt Latijn nog steeds voor:

  • in wetenschappelijke termen
  • de officiële internationale namen van planten- en diersoorten (naar het voorbeeld van Linnaeus)
  • in de anatomie, de tak van de (dier)geneeskunde waarin de onderdelen van het (menselijk) lichaam in detail beschreven worden, vb. musculus = spier
  • in de Katholieke Kerk (die het Latijn gebruikte als officiële taal voor veel documenten)

Veel Nederlandse woorden hebben een Latijnse afkomst, al is het Nederlands een Germaanse taal. Voorbeelden zijn de namen van de maanden. Het is nuttig om Latijn (en/of Grieks) te kennen om het religieuze en filosofische erfgoed van de Europese beschaving te ontdekken en te kunnen doorgronden. Ook bij de studie van rechten, medicijnen of biologie is de kennis van het Latijn van nut.

De Nederlandse taal kent spreekwoorden waarvan de oorsprong ligt in de tijd van het Romeinse Rijk. Op deze pagina lichten wij een tipje van de Latijnse sluier door elke week een ander spreekwoord of uitdrukking onder de aandacht te brengen!

Bekijk spreekwoorden met als zoekwoord: rome, latijn.

Copyright © 2024 www.spreekwoord.nl