WEERSPREUKEN

Vrijdag 29 maart 2024

   Geeft Sint Sulpitius schoon ijs,
dan is de lente niet goed wijs.
  

Mens en natuur

Leven in de natuur Onze voorouders stonden veel dichter bij de natuur dan wij tegenwoordig. Het succes van de mensheid op deze aarde komt voort uit de drang om te overleven en te trachten de natuur om ons heen de baas te zijn. Vroeger was het leven door eenvoud getekend. Onze verre voorouders waren één met en geheel afhankelijk van de natuur. Door de zuivere kijk op het weer en de natuur beheerste men de taal van de wind, de wolken en de dieren. Dankzij zorgvuldig observeren kon men het weer lezen en voorspellen. In de loop van de eeuwen zijn deze observaties omgezet in spreuken. Zo'n weerspreuk, veelal in dichtvorm, verwoordde de weersvoorspelling.

Heiligen en Merkeldagen

Heiligen en Merkeldagen Alhoewel er dubieuze, taalkundig rammelende en tegenstrijdige spreuken bestaan zijn de meeste dikwijls correct. De betrouwbaarheid van weerspreuken blijkt vaak groter te zijn dan we op het eerste oog veronderstellen. De oudste weerspreuken die men gevonden heeft dateren uit het jaar nul. Veel spreuken zijn geënt of beïnvloed door (bij)geloof. Al in de vroege Middeleeuwen vormden de naamdagen van heiligen een leidraad (voorloper van de kalender). Deze vaste dagen, ook wel Merkeldagen genaamd, maakten het makkelijker om de weersvoorspellingen te onthouden. Vervolgens werden weeralmanakken, zoals de Enkhuizer Almanak, als kalender en weersvoorspeller in gedrukte vorm erg populair.

Wijsheid van onze voorouders

Weerspreuken vormen de basis van de volksweerkunde en zijn de voorlopers van de huidige wetenschappelijke weersvoorspellingen. Om deze oude volkswijsheid niet verloren te laten gaan hebben wij de beproefde weerspreuken opgenomen in de website.

Copyright © 2024 www.spreekwoord.nl