SPREEKWOORD VAN DE MAAND

Hij gaat het hele bos door en komt er met een kromme stok uit.

Hij gaat het hele bos door en komt er met een kromme stok uit. Hij heeft steeds een ander meisje en trouwt tenslotte met een onaardig meisje. Hij is een Casanova maar in het huwelijk komt hij niet goed terecht. De algemene betekenis wordt weinig gebruikt: hij zoekt zo lang naar het beste dat hij er met het slechtste uitkomt. Hij vist achter het net. Verwant: wie het onderste uit de kan wil, krijgt het deksel op de neus.

De Casanova-betekenis is wat moraliserend bedoeld en geeft uitdrukking aan een calvinistisch beeld van de omgang tussen mannen en vrouwen. Het liefst had men maar dat de eerste verhouding tussen een man en een vrouw ook de echtelijke en definitieve was. Het is echter de vraag of de jongens en meisjes, mannen en vrouwen, die veel verhoudingen aangaan, ten slotte zo slecht in het huwelijk terechtkomen als de moraliserende spreekwoordbrenger wil.

Het spreekwoord is uiteraard niet alleen moraliserend, maar ook constaterend of vragenderwijs te gebruiken: hoe is het mogelijk dat iemand die zo veel vrouwen van nabij leerde kennen, zo beroerd in het huwelijk terechtkomt. Een reƫle vraag dus.

Bekijk alle spreekwoorden met als zoekwoord: bos, krom(me), stok(ken).

Copyright © 2021 www.spreekwoord.nl