PIETER BRUEGHEL

Pieter Brueghel (de oude) schilderde een denkbeeldig dorp waar het wemelt van de mensen en dieren. Elke scène verbeeldt een Oudnederlands (of Vlaams) spreekwoord. Brueghel laat met dit schilderij zien hoe het niet moet: hij toont de verkeerde wereld.

Vermoedelijk is Pieter Bruegel rond 1520 in Breda (Nederland) of Brogel (Vlaanderen) geboren. In 1559 veranderde Bruegel de schrijfwijze van zijn naam: Brueghel werd Bruegel. In zijn Antwerpse periode maakte hij voornamelijk etsen en ontwerpen van wandtapijten. Bruegel heeft zijn meeste werk in Brussel geschilderd en men rekent hem dan ook tot de Vlaamse meesters.

Bruegel (de jongere) kopieerde het schilderij van zijn vader: Pieter Bruegel (de oude). De familie Bruegel maakte veel versies van deze voorstelling. Blijkbaar was het een veelgevraagd onderwerp.

Twee groepen spreekwoorden:

  1. Een eerste groep illustreert de dwaasheid en de zinloosheid van de menselijke handelingen. Het symbool ervan is de omgekeerde wereld (de wereldbol aan het huis links op de voorgrond), het tegendeel van wat zou moeten zijn.
  2. De tweede catagorie heeft het bedrog en de huichelarij als onderwerp, gesymboliseerd door de vrouw die in het midden van het schilderij haar man een blauwe mantel omhangt (m.a.w.: haar man bedriegt)".

Bekijk het schilderij van Pieter Bruegel uit 1559 en ontdek welke spreekwoorden (meer dan 100!) er worden uitgebeeld.

Copyright © 2024 www.spreekwoord.nl